להיות גמיש – QA עם תודעת Agile

מאת עומר סלע, מנהל Ness ,QA

עולם פיתוח התוכנה המודרני במתודולוגיות ה - Agile מציב אתגר חדש לאנשי הבדיקות:

לבצע בדיקות איכותיות ולהוציא מוצר איכותי ובזמן – תוך כדי עבודה גמישה לצד הפיתוח ותוך כדי לוחות זמנים שהולכים ומתקצרים בין סיום הפיתוח לבין שחרור הגרסאות.

האתגר הזה מורכב לאנשי QA יותר מאשר לאנשי תוכנה, מכיוון שאנשי הבדיקות עובדים בצורה יותר מתודית ופחות יכולים לאפשר קיצורי דרך, ובנוסף במקרים רבים הם צריכים להתיישר לפי שיטות פיתוח שמוביל גוף התוכנה לפי צרכיו ולפי צרכי הארגון ופחות לפי צרכי האיכות וצרכי אנשי הבדיקות בארגון.

"ברוך הבא לעולם האמיתי"

אם ננסה לפרוט את האתגר למעשה, נקבל אוסף עצום של קונפליקטים שאיש הבדיקות המודרני חייב להתמודד איתם כל הזמן - אנשי הבדיקות צריכים להיות גמישים לגמרי ולהצליח להסתכל על המוצר והאיכות משתי נקודות מבט שונות, כל הזמן ובו זמנית :

איש QA צריך לפתוח באג על כל נפילה או תקלה שהוא מוצא – ובאותו הזמן בדיוק להיות גם Product Owner ולחשוב האם אנחנו הולכים לתקן את הבאג הזה בעולם שבו Zero bugs policy הוא הסטנדרט, מה שמביא לשאלה: אם לא פותרים את הבאג הזה אז מה עושים איתו? ומתי?

איש QA צריך לכתוב מסמך בדיקות לפיצ'ר, ולחשוב על כל המקרים האפשריים והפינות שיש במוצר, ובאותו הזמן בדיוק לדעת שהפיצ'ר ישתנה עוד חמש פעמים, ויש סיכוי שיתחלק לשלושה פיצ'רים שונים שכל אחד יצא עם גרסה אחרת – ולתכנן בדיקות שיתאימו לכל האפשרויות, וגם יהיו קצרות, יעילות וניתנות לאוטומציה.

איש QA צריך לדעת הכול היום – גם לכתוב ולהריץ בדיקות, גם אוטומציה ותשתיות, גם התקנות ותמיכה בלקוחות וגם להכיר את המוצר וכל פיצ'ר לפרטי פרטים. גם לראות את תמונת המקרו וגם להכיר כל רכיב ברמת המיקרו.

וכמובן – הכול בלחץ זמן, והכול בתרבות שמנהלים מתערבים בתהליך כל הזמן, ובצוותים שלפעמים לוקים בעבודת הצוות, ובתרבות תוכנה שמשתנה כל הזמן ומקשה על עבודה מתודולוגית.

אז איך עושים את זה???

אנחנו צריכים גמישות בלי לוותר על האיכות - אנחנו צריכים להיות גמישים בתודעה – לפתח תודעת Agile!

"אין בעיה. לשחרר את השכל. שום בעיה. בסדר."

בשביל לאפשר את הגמישות הזו, את השינוי התודעתי הזה, ועדיין לשמור על האיכות צריכים לעבור כמה שלבים – שינויים תודעתיים שמלווים בשינויים טכניים.

השלב הראשון הוא להרפות מהפחד.

"אתה מוכרח להרפות מהכול. מהפחד... מהספק ומחוסר האמונה. שחרר את שכלך"

אנשי הבדיקות אחראים על איכות התוכנה. הדבר גורר באופן הדוק פחד – מה ייקרה אם נפספס באג? מה יקרה אם הלקוח יראה דיפקט שלא מצאנו? מה יקרה אם התוכנה לא תעבוד כמו שצריך ואנחנו לא ראינו, לא זיהינו, לא הזהרנו. אנחנו הרי אחראים על זה.

אז זהו. שלא.

בעולם המודרני האחריות על האיכות היא של כולם, האחריות על המוצר היא של כולם וגם האחריות על המכירות היא של כולם.

התפקיד של אנשי הבדיקות הוא להוביל את האיכות, להיות הסמן הימני של איכות המוצר ועמידה בזמנים, בלי לקחת את כל האחריות רק עלינו. אנחנו חייבים להרפות מהפחד ולדעת להסתכל על התמונה הגדולה: גם החשיבות של כל בדיקה וכל באג, וגם על המשמעות של הבדיקה הזו והבאג הזה לגרסאות וללוחות הזמנים ולחוויית הלקוח. ראייה דואלית של המציאות בכל רגע – גמישות מחשבתית עד הקצה.

השלב השני הוא לקחת אחריות מקצה לקצה.

"הרגשת את זה כל חייך. משהו לא בסדר בעולם. אינך יודע מה, אבל זה שם..."

כיום האחריות של איש הבדיקות היא מרגע סיום הפיתוח ועד לסיום הבדיקות – זה צריך להשתנות: איש בדיקות צריך לקחת אחריות לכל אורך הדרך, כמו אנשי המוצר, הפיתוח והמכירות, רק קצת יותר כי הוא רואה את התמונה המלאה.

איש ה – QA צריך לדעת שהאחריות עליו היא לא רק לבדיקות ולבאגים אלא גם איך הפיתוח עובד, ומהם לוחות הזמנים של הפרויקט וכמה באגים יש פתוחים, מה קצב הסגירה, ואיזה כיסוי יש לאוטומציה ומה ה – Code Coverage  של ה – UT ומהן דרישות הבצועים ואיזה לקוח הולך לקבל את הגרסה הבאה ומה חשוב לו.

לקיחת האחריות – במקביל לאחרים שלוקחים – מאפשרת לפתח ראייה רחבה שחיונית לפיתוח הגמישות התודעתית הדרושה.

השלב הבא הוא להאמין.

"אתה מאמין שלכך שאני חזק יותר או מהיר יותר, יש איזשהו קשר עם השרירים שלי במקום הזה? אתה חושב שמה שאתה נושם עכשיו הוא אויר?"

אנחנו לא לבד – אנחנו מובילים את האיכות ומובילים אחריות משותפת. בשביל שזה יקרה אנחנו חייבים להאמין: להאמין באנשים ששותפים לצוות ולדרך, להאמין שיש דרך להצליח למרות כל המכשולים, להאמין שנצליח להוציא גרסה – בזמן ובאיכות. ולהאמין שאנחנו יכולים למצוא את התשובות ולמצוא פתרונות. ולהאמין גם שבמקום שלא – זה בסדר ותמיד יש דרך אחרת, נוספת, שעוד לא חשבנו עליה ולא עברנו בה.

ואז מתחילים לשנות – להיות גמישים.

"אני לא יודע את העתיד. לא באתי לומר לכם איך זה יסתיים. באתי לומר לכם איך זה יתחיל"

כיום אנשי הבדיקות מקובעים ומובילים את הקו השמרני בארגון. בעולם הבדיקות המודרני חייבים לשנות – לשנות ולהתפתח כל הזמן, להוביל עולם של שינויים, של גמישות אין-סופית.

כל פעם שאני מתכנן בדיקה אז אני גם מתכנן את השינויים ואת האוטומציה ואת כל מה שיושפע מהבדיקה הזו. אני מתכנן בצורה Agile-ית ומודולרית – מתחיל ממה שבטוח (ויודע שגם זה ישתנה) וככול שאני יורד בעץ ומעמיק בבדיקות אני משקיע פחות ומשאיר מרווח תמרון. אני לא יודע מה יהיה השינוי העתידי אני רק יודע שזה ישתנה. כמה פעמים.

כל פעם שאני מריץ בדיקה אני מתחיל ממה שחשוב, ואני עובד צמוד עם כולם, משתף ומראה לכולם בצוות מה קורה ומתייעץ ומשנה ומשתנה. כל הזמן. הבדיקה היא לפי המציאות והשינוי ולא לפי מה שחשבתי ותכננתי כל כך טוב רק אתמול.

כל פעם שאני פותח באג אני חושב – מה החשיבות שלו עכשיו ומה החשיבות העתידית. מה ההשפעה? מתי צריך לתקן אותו? לאיזו גרסה? עד כמה הלקוחות יושפעו? אני חושב גם מה ההשלכות ומה הפתרון. אולי צריך רק לתעד את זה? אולי צריך להציע CR? ומה צריך לעשות בשביל לעלות על באגים דומים – אולי צריך להוסיף UT? אולי אוטומציה?

כל הזמן לחשוב ולשנות – כי השינוי הוא כבר חלק מעולם הבדיקות שלנו, חלק מאיתנו.

להיות QA בעולם המודרני והעתידי הוא להיות בודק גמיש – בודק עם תודעת Agile. לחיות את השינוי, להוביל אותו ולאהוב אותו.

  • "אל תנסה לכופף את הכף. זה בלתי אפשרי. במקום זה, נסה רק להבין את האמת."
  • "איזו אמת?"
  • "הכף לא קיימת."
  • "הכף לא קיימת?"
  • "אז תראה שלא הכף היא שמתכופפת, אלא רק אתה עצמך."

* הציטוטים מתוך הסרט "המטריקס"

 

דברו איתנו
פרטים שעליך להשלים בטופס:

    אינפיניטי פארק, רעננה | 03-7666800 | וואטסאפ: 054-5977779
    וואטסאפ לפניות בנושאי גיוס: 054-2934280

    info@ness-tech.co.il